Gyógynövényes tojáslikőr
Elkészítés:
A tejet, a tejszínt és a kikapart vaníliarudakat felforraljuk. A tojássárgákat és a cukrot kifehéredésig keverjük, majd a meleg folyadékot folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Ezután visszatesszük a tűzre és 85 °C-ig visszamelegítjük a tojásos folyadékot folyamatos kevergetés mellett, nehogy leégjen. Ha elérte a megfelelő hőfokot, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a likőrt. Gyorsan kihűtjük és üvegekbe tölthetjük. Fogyasztás előtt mindenképpen rázzuk fel, mert a vanília leülepszik az üveg aljára.
Gyurik Gábor
2010-ben érkezett Budapestről Pannonhalmára, hogy egy, akkor még épülő éttermet és borbárt elindítson az útján. Ez előtt kizárólag a fővárosban dolgozott. Nem állt tőle távol a vidéki légkör, hiszen gyermekkora minden nyári szünetét a szabolcsi nagyszülőknél töltötte. Fiatalon még nem érezte, hogy szakács szeretne majd lenni, csak egy jó lehetőség volt, hogy vendéglátást tanuljon a középiskolában. A szakma igazán a gyakorlati helyein kezdte el érdekelni, ahol jó szakemberek kezei alatt tanulhatta meg az alapokat, de a mai napig szereti a tudását különböző módokon fejleszteni. Jelenleg több pannonhalmi vendéglátó egység – köztük cukrászda, étterem, food truck és bisztró – működése is az ő irányítása alatt működik.
- 400 ml teljes tej
- 150 ml tejszín (30-33%)
- 2 db Bourbon vaníliarúd
- 170 g kristálycukor
- 4 db házi tojás sárgája
- 150 ml gyógynövénylikőr