Salátaleves,
sörös bárányhúskenyér, sárgatúró

Ünnepi receptek
Salátaleves

Elkészítés:

A darált bárányhúshoz hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát nagyon finomra vágjuk, és a reszelt citromhéjjal együtt ezt is hozzá adjuk. Végül a sört és a tejszínt is belekeverjük. Ezután egy őzgerinc formát kiolajozunk és kizsemlemorzsázunk, majd a fűszerezett bárányt beletesszük, jól elterítjük és 120 °C -os sütőbe toljuk 50 percre. Ha elkészült, kihűtjük és szeletekre vágjuk - így tálaljuk majd a levesbe.

A sárgatúróhoz a tejet egy kislábosba öntjük, beletesszük a sót, a cukrot, kevés borsot adunk hozzá, majd lassan melegíteni kezdjük. Közben a snidlinget felvágjuk, majd a tojást felütjük, hozzátesszük a snidlinget és elkeverjük. Amikor a tej felforr, hozzáöntjük a tojást, és egy fakanállal kevergetve addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. Ezután egy szűrőbe vizes konyharuhát terítünk, és erre öntjük a tojásos tejet. Szorosan összekötjük, és még melegen - amennyire tudjuk - a folyadékot kinyomkodjuk, és felkötjük.

A salátaleveshez a póréhagymát és a fokhagymát szeletre vágjuk és olívaolajon pirítjuk, majd rátesszük a csíkokra vágott salátát és a kakukkfüvet, felöntjük a húslevessel és felforraljuk. Ha felforrt, akkor a citrom héját belereszeljük, majd a levét is hozzáadjuk a mézzel és a tejföllel együtt. Ezután turmixoljuk és azzal már nem forraljuk.

A tányérba tesszük a húskenyeret, majd a sárgatúrót, így merjük rá a levest - és még egy kevés olívaolajjal is meglocsoljuk.

Csécsei László

Csécsei László

Csécsei László kisgyerek kora óta tudta, hogy szakács akar lenni, a családban többen is a vendéglátást választották életcéljuknak. Több helyen is megfordult külföldön és itthon egyaránt, megismerkedett a keleti konyhával, aminek a mai napig nagy rajongója. Elhivatott séfként azokat az ízeket szeretné megmutatni a vendégeinek, melyeket otthonról hozott magával. Jelenleg két étteremben is találkozhatunk Miskolcon fogásaival, melyeket kézműves sörökkel készít el.

Hozzávalók:
A salátaleveshez:
  • 1 fej fejes saláta
  • 150 g póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,2 dl olívaolaj
  • 150 g zsíros tejföl
  • 1 db citrom
  • Bors
  • 50 g méz
  • 5 dl alaplé v. húsleves
  • 2 ág kakukkfű
A bárányhúskenyérhez:
  • 400 g báránylapocka v. comb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 g őrölt chilipaprika
  • 3 g római kömény
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 g koriandermag (őrölt)
  • 1 db citrom
  • Bors
  • 0,5 dl kézműves, világos láger sör
A sárgatúróhoz:
  • 5 dl zsíros tej
  • 5 db tojás
  • 100 g cukor
  • 50 g friss snidling
  • Bors