Variációk répára,
kardamommal és mascarponéval

Ünnepi receptek
Variációk répára

Elkészítés:

Répatorta:

A tojást a cukorral kihabosítjuk, a répát lereszeljük. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, sütőporral és a mandulával. Az összes alapanyagot óvatosan összekeverjük. 160 °C-on 35 percig sütjük.

Mascarponefagyi:

A tejet, a tejszínt, a cukrot a vaníliával és a tojássárgájával felfőzzük 83 °C-ig, belekeverjük a zselatint, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzákeverjük a mascarponét. Műanyag edénybe töltjük, és -13 °C-ra hűtjük. Ha megfagyott, meleg kanállal adagoljuk.

Kardamomos répaleves:

A répákat juicereljük, majd a levet felmelegítjük a kardamommal és a verjus-vel, és lefedjük.

Répagél:

Az agar-agart belekeverjük a répajuice-ba, és hagyjuk állni 20 percet. Ezután felforraljuk, és 1 percig forraljuk, hozzákeverve a lapzselatint. Ha kihűlt, homogén állagúra turmixoljuk.

Marinált répa:

A sárgarépát megpucoljuk, majd a többi hozzávalót összefőzzük egy marináddá. Hámozó segítségével szalagokat húzunk le a répáról. A szalagokat a marinádba tesszük 20 percre.

Molnár Péter

Molnár Péter

Gyerekkorában, 12 évesen találta ki, hogy szakács szeretne lenni, és tudatosan alakította ebbe az irányba a továbbtanulását. Igyekszik sok friss ízzel és fűszernövények felhasználásával főzni, valamint mindig a legjobb éttermekben dolgozni, tanulni és fejlődni. Idővel pedig szeretné megnyitni saját éttermét.

Hozzávalók:
Répatorta:
  • 140 g liszt
  • 50 g mandula
  • 100 g puha vaj
  • 150 g sárgarépa
  • 20 g dióolaj
  • 150 g cukor
  • 2 db tojás
  • 3 g sütőpor
  • 0,5 g fahéj
Mascarponefagyi:
  • 200 ml tej
  • 250 ml tejszín
  • 4 db tojássárgája
  • ½ vaníliarúd
  • 1 db lapzselatin
  • 200 g mascarpone
  • 45 g cukor
Kardamomos répaleves:
  • 300 g sárgarépa
  • 1 g kardamom
  • 50 ml verjus
  • 10 g cukor
  • 1 g
Répagél:
  • 100 ml répajuice
  • 1,2 g agar-agar
  • 1 db lapzselatin
Marinált répa:
  • 100 g sárgarépa
  • 1 g
  • 50 g cukor
  • 100 ml víz
  • 10 g gyömbér